tisdag 15 oktober 2013

United in pink - American Apparel - Coney Island

Tanken bakom Rosa Bandet är bra. Det är viktigt att uppmärksamma bröstcancer, absolut. Två saker stör mig dock. Man använder fortfarande en billigare form av mammografi - tryck och strålning. Vad är det som orsakar bröstcancer? Jo, en betydande faktor är hårda slag och strålning - och det är just det mammografi är. Det finns bättre (och dyrare) alternativ - t ex ultraljud. Det är vår rätt, så det är bara att kräva. Det sägs att vi upptäcker mer och mer bröstcancer med mammografi - ja, det må stämma - men de som får cancer idag och är 60-70 - vad orsakade deras cancer? Kan det vara så att tryck&strålning har bidragit? Jag säger inte att det ÄR så, men tanken är svindlande. Våga kräv ultraljud!

Nummer två: Socker göder cancer. Kellogg´s är stor sponsor av Rosa Bandet. Processade majsprodukter är en snabbare sockerart än strösocker. Just sayin´^^.Jag säger inte att man inte får cancer om man inte äter socker, men OM man man får denna vedervärdiga sjukdom - inte ska man göda cancern med socker då, bättre att svälta den med ketogen kost - och med största sannolikhet, så har man då större chans att vinna livet tillbaka. Så jag supportar gärna cancerforskningen, men inte genom att köpa processade sockerprodukter från multinationella företag som bara vill plocka välgörenhetspoäng. Och äter man mindre socker, så minskar inflammationsrisken i kroppen, och risken för abnorm celltillväxt - cancer i förlängningen - minskar. 

Leta efter knölar och ultraljud i all ära - men vi kan göra väldigt mycket själva i förebyggande syfte. Stressa mindre, ät bättre och inte oroa sig i onödan tex. 

Lacket kom i skymundan efter min lilla predikan. Vanligt krämrosa lack. Babyrosa, gulligt och helt ok. Två lager :-) 

Betyg: 3/5

20 kommentarer:

 1. Du vet att jag gillar din predikan. Jag håller med dig helt och hållet. Jag visste inte om det där om mammografi och det skrämmer mig men det förvånar mig inte.

  Lacket är sockersött. *fniss*

  SvaraRadera
 2. Fast å andra sidan går man på Mammografi högst vartannat år, så jag tror nog faktiskt inte det är så värst påverkande faktor. Då är det nog bättre att akta sig för slag och tryck i vardagen. Däremot att Kelloggs är en stor kan jag hålla med dig om.

  Det här var nog lite för tuggummirosa för mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag tror inte heller att riskerna är jättestora, men nu när alternativ finns...

   Radera
 3. Jag gillar lacket, och dina fakta! Bra att sådant lyfts, även om jag håller med Helena om mammografin. Men att socker göder cancer visste jag, det är något som gärna tystas ned.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag kan aldrig hålla inne med vad jag tycker och tänker ;-)

   Radera
 4. Jag håller med dig på båda punkterna! Jag går inte på mammografi av den anledningen (jag har faktiskt inte tänkt på att kräva ultraljud istället, det ska jag göra).

  Och socker, japp, ett elände. Det eliminerar vi så gott det går. Och fastar en eller ett par gånger om året i bland annat det syftet (strypa eventuella ovälkomna saker i kroppen).

  Det finns ett annat oerhört stort pedagogiskt/filosofiskt problem i det här sammanhanget. Forskningen sker med stor övervikt på att hitta botemedel, jämfört med forskningen som avser förstå och hitta upphovet till cancer. Insamlingar bidrar ju till det första i stor utsträckning. Vilket inte är så konstigt, det är klart att om man drabbas ska man ha bästa möjliga vård och mediciner. Svårt att motivera forskning på sådant som "kanske" drabbar någon, eller inte, jämfört med det som är konkret och har drabbat.

  Just det. Och lacket är urtjusigt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för att du delar med dig! Jag håller med dig... Det är väl därför det mest heter sjukvård och inte friskvård ;-)

   Radera
 5. Regina Lund sa detsamma, kräv ultraljud då det är lättare att upptäcka cancern genom det också. Jag har varit på två mammografier. Ska se om jag kan få till ett ultraljud nästa år när jag kliver över till 40.

  Lacket, ja, snyggt tuggummi-rosa, men tro fan om det skulle klä mig? :-/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jasså! Att det är bättre rent upptäcksmässigt visste jag inte! Tack för upplysningen :-)

   Radera
 6. Jag gillar såna här pastelliga rosa, de känns lite retro. :-)

  SvaraRadera
 7. Bra skrivet om fakta! Jag är "för ung" för att kallas till mammografi men när det blir min tur ska jag definitivt kräva ultraljud. Och jag håller med Nailtastic om att det ser lite retro ut :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det gäller att veta vad man kan kräva.

   Radera
 8. Jag gillar att du "inte kan hålla käft" även om vi inte alltid håller med varandra så är det så skönt att höra att någon säger precis vad de tycker!

  Det där med mammografin var intressant, jag har inte blivit kallad än (när görs det första gången?) men vore helt klart glad om man kunde få ultraljud istället för den "otäcka" bahndlingen man får nu, är faktiskt lite skraj för den om jag ska vara ärlig...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack ♥ Jag tror att 40 är det vanligaste.

   Radera
 9. När jag för några år sen hade en knöl i bröstet (godartad tack och lov) så ville dem kolla upp det med ultraljud. Tyvärr fick jag en halvtimme senare göra en mammografi också eftersom UL inte gav tydliga resultat. Är ju inte smärtfritt precis. :-/
  Gillar att du inte är en sån som håller käften, behövs flera sådana i världen! :)
  Lacket var tyvärr inget jag skulle köpa, alldeles för blekt.

  SvaraRadera
 10. Fortsätt predika! Du är superbra på det :)
  Väldigt pluttinuttigt lack ;)

  SvaraRadera
 11. Bröstcancer.
  Mammografi och ultraljud är 2 olika sätt att leta efter bröstcancer. Mammografi har minskat dödligheten i bröstcancer med 30 % i Sverige. Ultraljud och mammografi fungerar på olika sätt. Det är därför inte en bra idé att kräva ultraljud istället, metoderna är inte utbytbara. Om man hittar en knöl i sitt bröst brukar man använda så kallad trippeldiagnostik. Det betyder att man gör mammografi, ultraljud och sticker i knölen för att titta på cellerna. Om man inte har hittat någon knöl och letar efter ev cancer, dvs screening, då är mammografi den bästa metoden.
  Man har hittat några av riskfaktorerna för bröstcancer. Ärftlighet är den riskfaktor man känner till mest om. Hormoner påverkar också. Att få barn tidigt samt att få många barn verkar vara skyddande. Övervikt ger mer kvinnliga könshormoner och ökar risken för bröstcancer. All cancer uppstår när vår arvsmassa störs. Strålning kan leda till cancer men används också för att behandla cancer. Mammografi innebär mycket låga doser av strålning och det är väldigt, väldigt liten risk att det skulle leda till cancer. (att flyga innebär även det att man utsätter sig för strålning) Ingenstans har man kunnat se att tryck mot brösten ger cancer. Om man vill minska sina risker att drabbas av cancer bör man undersöka sina bröst regelbundet, gå på sina screeningskontroller (även cellprov), inte röka, dricka måttligt med alkohol och leva ett balanserat liv. Det är vanligt att man är nervös inför mammografi och cellprov. Det är ok att vara rädd.
  Våga gå på mammografin, för er egen och era familjers skull!!
  Susanna

  SvaraRadera
 12. Har man väl hittat en knöl, ja då är det väl vettigt med trippelkoll. Absolut. Att vara nervös inför en undersökning sa jag inget om - men att gå ett helt liv och oroa sig för cancer ska man inte. Det var det jag menade. En del tror stenhårt på skolmedicin, andra inte. Lyckligtvis finns det även andra synsätt :-)

  SvaraRadera

Jag blir jätteglad för kommentarer, och för enkelhetens skull så svarar jag på eventuella frågor här, där du ställt den! :-) Ha det gott!

I love comments, and If you have a question, I´ll answer it here. Have a great day!